SUA te invită ”la vânătoare” de hackeri: milioane de dolari pentru orice informații despre experții cibernetici

de: Alexandru Puiu
16 07. 2021

Americanii au căzut victimă mai multor atacuri cibernetice în ultimii ani, cu consecințe financiare devastatoare. Acum, s-au gândit să stimuleze financiar persoanele care ar putea ajuta la prinderea actorilor malițioși.

Statele Unite oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii care pot duce la identificarea sau localizarea unor hackeri care lucrează în slujba unui guvern străin şi care vizează infrastructura critică a SUA, conform Reuters şi AFP.

Americanii sunt foarte îngrijorați de faptul că aceasta a devenit o practică foarte comună în industrie, iar cei mai mulți hackeri vizează puncte critice din cele mai importante companii din SUA. Departamentul de Stat al SUA a precizat într-un comunicat că „unele operaţiuni cibernetice rău intenţionate care au vizat infrastructura critică a SUA este posibil să fi încălcat CFAA (Computer Fraud and Abuse Act)” şi că a „deschis un canal pe Dark Web pentru furnizarea de informaţii în aşa fel încât siguranţa şi securitatea potenţialelor surse să fie protejată”.

Cine poate oferi informații utile ”ar putea fi plătit în criptomonedă”. „Încurajăm pe oricine are informaţii privind atacuri cibernetice rău intenţionate împotriva infrastructurilor americane esenţiale (…) sub conducerea sau controlul unui guvern străin” să utilizeze acest site, atrage atenția Departamentul de Stat american.

Panica de ransomware, motivul recompenselor

Punctual, informaţiile ar trebui să fie referitoare „la ameninţări de extorcare în cadrul atacurilor de tip ransomware” sau la intruziunea în „calculatoare protejate”, aparţinând în special guvernului american sau instituţiilor financiare, „în scopul obţinerii de informaţii” şi „provocării de daune”.

Americanii sunt din ce în ce mai îngrijorați pe marginea acestui subiect și tocmai din acest motiv au ales să arunce 10 milioane de dolari în speranța găsirii unor vinovați pentru acest dezastru. Atacurile de tip ransomware, care criptează datele țintelor lor și cer milioane de dolari pentru cheia de decriptare, au devenit o constantă în societatea americană a ultimilor ani.

Aceste atacuri au paralizat spitale, primării şi numeroase întreprinderi, printre care şi operatorul unui oleoduct gigant, arătând fragilitatea infrastructurilor americane faţă de aceste atacuri, atribuite frecvent unor hackeri rusofoni sau care acţionează din Rusia.

Pe lângă acest imbold financiar sub formă de recompense, miniştrii securităţii interne şi justiţiei au anunţat, săptămâna aceasta, crearea unui site accesibil tuturor de această dată, StopRansomware.gov, care adună date pentru a ajuta firmele şi colectivităţile să se protejeze şi să reacţioneze în caz de atac de tip ransomware.